onsdag 2 juni 2010

Smakrik silkeslen fruktig Pinot Noir.


En solig varm skön kväll i Juni som idag är ett riktigt bra tillfälle att njuta av ett glas Pinot Noir. Kvällens vin är en Butelj Baileyana Grand Firepeak Cuvée 2006 Pinot Noir som vi längtat efter att få smaka på efter något års lagring.
Vinet kommer ifrån Edna Valley i San Luis Obispo California. Som ligger norr om Santa Barbara och ett par mil inåt land från den vackra Stillahavskusten. Dimma och svalkande vindar i San Luis Obispo skapar en hög kavlitet på druvorna som odlas. Vilket är en bra förutsättning för druvan Pinot Noir som kräver mycket omtanke och tålamod av vinodlaren.
Med spänning och med stor förväntan dekantera jag årgång 2006 Baileyana Pinot Noir. Vinet är ungt och vi lät den stå och få luftas en stund. Doften sprider sig långt från glaset när jag njuter att se vinet utvecklas och andas. God doft av körsbär och björnbär sprider sig. Körsbär, vanilj och röda bär dominerar i smaken med inslag av krydda och lite drottningsylt. Vinet har ett balanserat och underbart avslut med mjuka tanniner. Fantastiskt gott vin! Vinet passar utmärkt till fisk och ljust kött med rotfrukter.

Kan verkligen rekommendera ett glas Pinot Noir tillsammans med lite Jamon Iberico de bellota "Pata Negra" att bara njuta av innan middagen.  Denna butelj Pinot Noir bör drickas vid ca 14-15 grader så alla härliga fruktiga nyanser kan framträda på ett fint sätt. Alkoholhalt är 13,5%. En butelj kostar omkring 230kr. Vinimportör är Vinobele Wine Agency AB http://www.vinobele.se/.
Jag beställde denna butelj via vinimportören. Gå gärna in på http://www.baileyana.com/ och titta runt vad för trevliga årgångar och andra nyheter som det står om från denna trevliga vinproducent.
Jag ger Baileyana Grand Firepeak Cuvée Pinot Noir 2006 en stark 4:a av 5 möjliga.

Inga kommentarer: