söndag 2 maj 2010

Frisk & charmig Riesling från Finger Lakes.


...............Vi var mycket nyfikna och förväntansfulla på att få provsmaka denna butelj Riesling som heter Dr. Konstantin Frank Dry Riesling Finger Lakes. Buteljen kommer från staten New York vid Finger lakes några timmar nordväst från New York. Finger Lakes har en lång vinhistoria men som snabbt inom de seanste 15 åren växt fram som en av de främsta kvalitetsregioner i Usa. Det var mycket trevligt att få dekantera denna Riesling, och sedan få se den fina gröngula färgen och känna en djup välstrukturerad doft av mango, päron med härliga mineraltoner.

Årgången 2007 från denna producent Dr. Konstantin Frank Vinifera Wine cellars http://www.drfrankwines.com/ anses som ett mycket bra år med både en varm och torr sommar och nästintill perfekta förhållanden, vilket bidrog till ett fantastiskt välgjort vin med bra balans mellan mineral och frukt. Smakrikedomen är mycket frisk med inslag av citrus, päron och mineraltoner med mycket klar syra. Eftersmaken håller sig kvar i munnen en stund efter och man känner sötfrukten och de härliga mineraltonerna dröjas kvar.

Vinet passar utmärkt som en aperitif eller till fisk och skaldjur. Serveras bäst vid ca 8 grader. Buteljen kan lagras i upp till 10år men kan avnjutas idag. Vinimportör är Andersson Wine som börjar växa till en av mina favoriter där jag beställer en hel del trevliga prisvärda buteljer. Gå gärna in och kika på deras hemsida. Denna ljuvliga Riesling finns som beställningsvara på Systembolaget. Artikelnummer är 70982. Alkoholhalt 12%. En butelj på 750ml kostar 135kr.

Jag ger Dr. Konstantin Frank Dry Riesling Finger lakes 2007 en stark 4 av 5 möjliga stjärnor.

1 kommentar:

Samira sa...

Den var grymt god tycker jag!