måndag 31 mars 2014

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva från Viña Perez Cruz
Chilenska viner är i dagsläget bland några av de populäraste vinerna i världen. Landet har en odlingsareal på ca 107 000 hektar. Man säger att Chile har på en kort tid blivit en förgrundsgestalt av nya världen viner som enligt mig kan utmana andra vinländer i världen som t ex Frankrike och Spanien.

Jag är mycket förtjust i vinerna från Vina Perez Cruz. Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva kommer från området Maipo valley precis vid foten av Anderna. Klimatet gör det perfekt för Cabernet druvan med varma soliga dagar som följs av lite kyligare luft ner från bergen på nätterna.

Årgång 2012 med mer syra och balans än föregående. Innehåller 92% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot, 2% Merlot och 2% Syrah.Carmenère är en blå vindruva som idag betraktas som Chiles ”egna” fast den från början kommer från Bourdeaux. Druvan mognar relativt sent och ger små skördar vilket kan vara en anledning varför ingen återplantering skett i Frankrike.

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva årgång 2012 håller verkligen måttet.
Vinet har en rik och kryddig örtighet med doft av svarta vinbär, krydda och ekfat. Smak av söta körsbär, svarta vinbär, paprika, örter och fat med en viss strävhet och en lång fin eftersmak.

Ett glas Perez Cruz Cabernet passar utmärkt till grillat. Gärna lamm eller entrecote.
Passar mycket bra med ett glas Perez Cruz tillsammans med grillade lammracks serverad med en pumpakräm och garnerad med färsk koriander.
 Alkoholhalt är 14%.
Vinimportör är Terrific Wines.

Perez Cruz Cabernet Sauvignon finns i systembolagets ordinarie sortiment. Artikelnummer 6000. En butelj kostar 85 kr. Mycket prisvärt!

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva årgång 2012 får tre stjärnor.Inga kommentarer: